kultura i rozrywka

Stwórz tradycyjne wypieki na muzealnych warsztatach z pieczenia!

Stwórz tradycyjne wypieki na muzealnych warsztatach z pieczenia!

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom. Na warsztatach z pieczenia będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem różnorakiego pieczywa. Zajęcia kulinarne towarzyszą wystawie etnograficznej „Dobry chleb”, która prezentowana jest w Muzeum do 30 października. 

Już od 9 października 2016 r. zaplanowano pierwsze z cyklu czterech spotkań warsztatowych. Warsztaty w najbliższą niedzielę odbędą się z udziałem państwa Smaliszów – mistrzów tradycji z Pysznicy. Wielokrotnie nagradzani na regionalnych konkursach przysmaków kulinarnych regionaliści, zaprezentują ciasta obrzędowe pieczone niegdyś powszechnie na Nowy Rok. Na takich warsztatach będzie można nie tylko wspólnie wykonać ciastka, ale także posłuchać o dawnych tradycjach.

Kolejne warsztaty (niedziela 16 X) dotyczyć będą kulinarnych eksperymentów. Zajęcia nie tylko zapoznają uczestników z tradycją wypiekania chleba, ale także pozwolą na przygotowanie własnego pieczywa z wykorzystaniem najprzeróżniejszych rodzajów mąki i rozmaitych dodatków, przypraw i ziół.

Trzecie spotkanie (niedziela 23 X) odbędzie się z udziałem państwa Łabędzkich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Na warsztatach z ich udziałem uczestnicy spróbują pysznego chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów oraz inne popularne niegdyś formy pieczonych placków.
Cykl kulinarnych spotkań zakończą warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym (30 X). Uczestnicy zajęć nauczą się wykonywać ciasto piernikowe, a także wykrawać i ozdabiać pierniki. Najładniejsze pierniki zostaną nagrodzone.

Zajęcia są skierowane do rodzin i gości indywidulanych, którzy chcieliby nie tylko posłuchać o dawnym pieczeniu i regionalnych wypiekach, ale także spróbować własnych sił w ich wykonywaniu. Spotkania będą dobrą okazją do podzielenia się własnymi przepisami i doświadczeniami oraz degustacji regionalnych wypieków.

Wszystkie niedzielne październikowe warsztaty z pieczenia będą rozpoczynać się o godz. 15.00. Podczas wypiekania smakołyków, w ramach biletu, zaplanowane jest zwiedzanie wystawy „Dobry chleb” z przewodnikiem. Ze względu na duże zainteresowanie warsztatami będą prowadzone wcześniejsze zapisy. Liczba miejsc ograniczona.

Miejsce:
Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, ul. Sandomierska 1
Bilet wstępu: rodzinny – 10 zł, indywidualny – 5 zł
Zapisy: 797 120 229

źródło: Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

kultura i rozrywka

Więcej w kultura i rozrywka

plakat_1.1

Spotkanie autorskie z Tomaszem Sudołem

stw24.pl13 września 2018
do druku_MMM_B2_PLAKAT.cdr

Mobilne Muzeum Multimedialne w Stalowej Woli

stw24.pl6 września 2018
1452 stefan

Przeczytamy „Przedwiośnie” w bibliotece

stw24.pl30 sierpnia 2018
delay of speech

Świat zmysłów – nowa, interaktywna wystawa w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli

stw24.pl20 sierpnia 2018
jarocin 2.0

Już jutro “Spotkania Rodzinne” w Jarocinie

stw24.pl10 sierpnia 2018
jarocin 2.0

Mezo i Mrozu już w ten weekend w Jarocinie

stw24.pl7 sierpnia 2018
DSC07503

Stworzyli kolorowe torby na książki

stw24.pl6 sierpnia 2018
IMG_20180730_080233_HDR

Przeczytaj „Przedwiośnie” w bibliotece

stw24.pl30 lipca 2018
sdk

stw24.pl24 lipca 2018

Kontakt

Redakcja
tel. 500 173 067
e-mail: redakcja@stw24.pl

Reklama
tel. 514 709 109
e-mail: biuro@stw24.pl

Szybki kontakt
tel. 570 224 700
e-mail: kontakt@stw24.pl

Copyright © STW24.pl