Fotorelacje

Kto otrzymał klucze do pierwszego mieszkania w mieście ?

Kto otrzymał klucze do pierwszego mieszkania w mieście ?

„Ludzie tworzący historię”, to hasło IV Historiady, testu wiedzy o regionie stalowowolskim. W tym roku wystartowało w nim 33 osoby, które zdecydowały się zweryfikować swoją wiedzę na temat swojego miasta i regionu. Część osób już w poprzednich edycjach brało udział w tej zabawie.

 Konkurs ten organizuje Miejska Biblioteka Publiczna oraz Muzeum Regionalne. W tym roku uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące osób, które wywarły wpływ na historię Stalowej Woli, jej najstarszych dzielnic czyli Rozwadowa, Pława i Charzewic, a także okolic. To ci, którzy działali na różnych płaszczyznach, ludzie związani z powstawaniem miasta, jego zarządzaniem, z przemysłem, kulturą, sportem, a także postacie historyczne.
Pytania do testu od początku trwania Historiady przygotowuje Marek Wiatrowicz z Muzeum Regionalnego.
– Są postaci z czasów najdawniejszy, z czasów powstawania Stalowej Woli, aż do współczesnych. Takich charakterystyczny osób jest dużo. Historia miasta obejmuje bardzo wiele dziedzin. Biorąc pod uwagę samą Stalową Wolę, to są ci, którzy ją budowli, to działacze samorządowi, urzędnicy miejscy, ludzie sportu, kultury. Jest bardzo dużo osób, trochę trudno wybrać te, które powinny znaleźć się w tym teście. Na brak wybitnych postaci nie można narzekać – mówi autor Historiady.

Na zwycięzców czekają nagrody pieniężne: I miejsce – 1000 zł, II miejsce – 500 zł, III miejsce – 300 zł.
Wyniki zostaną ogłoszone na dużej scenie przed Miejskim Domem Kultury 3 maja około godz. 19.45.
Ci, którzy nie zdecydowali się przyjść do Biblioteki Międzyuczelnianej by pisać test, mogą się sprawdzić przed komputerem, prezentujemy pytania i odpowiedzi.

HISTORIADA 2016
1. Król August III Sas zasłużył się dla Rozwadowa nadając mu:
A. przywilej lokacyjny miasta
B. przywilej targowy
C. przywilej fundacyjny  klasztoru
D. przywilej cechowy

2. Pierwszy z książąt Lubomirskich, który na stałe zamieszkał w Charzewicach i ufundował gmach mieszczący dziś muzeum, to:
A.  ks. Jerzy Ignacy
B.  ks. Jerzy Roman
C. ks. Franciszek Grzegorz
D. ks. Adam Hieronim

3. Piłkarz „Stali”, reprezentant Polski, pierwszy w polskiej historii zawodnik grający w reprezentacjach dwóch państw:
A. Zbigniew Hnatio
B. Abel Salami
C. Rudolf Patkolo
D. Andrij Griszczenko

4. Stanisław Zawadzki był pierwszym w Stalowej Woli:
A. kierownikiem szpitala
B. komendantem policji
C. prezesem Spółdzielni Spożywców
D. dyrektorem elektrowni

5. Klucze do pierwszego wybudowanego w Stalowej Woli mieszkania otrzymał:
A. Janusz Tymowski
B. Gracjan Bauer
C. Ludwik Tołwiński
D. Marceli Siedlanowski

6. Przewodniczącym Komitetu Strajkowego „Solidarności” HSW, podczas słynnego protestu w 1988 r., był:
A.  Janusz Kotulski
B.  Stanisław Krupka
C. Wiesław Wojtas
D.  Kazimierz Rostek

7. Pochodzący z Charzewic kapral Bronisław Kochan w trakcie kampanii wrześniowej uczestniczył w:
A.  bitwie nad Bzurą
B.  obronie Helu
C. bitwie pod Kockiem                                                                                                                                                                                                                                    D.  obronie Westerplatte

8. Rodzina znanych rozwadowskich kamieniarzy, których wiele wytworów zachowało się na miejscowym cmentarzu, to:
A.  Jękotowie
B.  Szwakopowie
C.  Pietruszyńscy                                                                                                                                                                                                                        D.  Nazarowie

9. Ks. Józef Poniatowski zawitał  do Rozwadowa przy okazji:
A. kampanii galicyjskiej
B. insurekcji kościuszkowskiej
C. powstania listopadowego                                                                                                                                                                                                D. kampanii napoleońskiej

10. Dyrektor HSW, który przyczynił się do znaczącego rozwoju zakładu, obierając jako profil produkcji maszyny budowlane i podejmując kooperację z firmami zachodnimi, to:
A.  Maksymilian Zieliński
B.  Mikołaj Kowalewski
C.  Józef Waniek                                                                                                                                                                                                                     D.  Zdzisław Malicki

11. Pierwszy dyrektor Zakładów Południowych, Marceli Siedlanowski obejmując funkcję kierował jednocześnie:
A.  Hutą Baildon B.  Hutą Pokój C.  Hutą Zawiercie D.  Hutą Ostrowiec

12. Pochodząca ze Stalowej Woli pisarka, wplatająca w swe powieści wątki autobiograficzne związane z rodzinnym miastem, to:
A.  Marzena Sowa
B.  Izabela Sowa
C.  Manuela Gretkowska                                                                                                                                                                                                      D.  Agata Linek

13. Rodzina właścicieli ziemskich, od której zakupiono grunty leśne pod budowę Zakładów Południowych nosiła nazwisko:
A. Francke
B. Kinsky
C.Waldeck                                                                                                                                                                                                                                      D. Hompesch

14. Pochodzący z Charzewic przedwojenny płotkarz, rekordzista i reprezentant Polski w lekkiej atletyce, po wojnie trener „Stali”, to:
A.  Tadeusz Moskal
B.  Władysław Niemiec
C.  Ignacy Lubojański                                                                                                                                                                                                            D.  Zenon Frańczak

15.Wielce zasłużona w czasach XIX-wiecznych zrywów niepodległościowych rodzina właścicieli Wrzaw, to:
A.  hr. Tarnowscy
B.  br. Horochowie
C.  Dolańscy                                                                                                                                                                                                                               D.  br. Konopkowie

16. Zasłużony dla Stalowej Woli nauczyciel, Wacław Górski nie był:
A.  kierownikiem szkoły powszechnej
B. organizatorem tajnego nauczania
C. kierownikiem biblioteki miejskiej                                                                                                                                                                                 D. rezydentem wywiadu AK

17.Animator kultury, muzyk, twórca legendarnej kawiarni artystycznej „Pod papugami”, to:
A. Czesław Hałaj
B. Marek Gruchota
C. Alojzy Szopa                                                                                                                                                                                                                       D. Zbigniew Rojek

18. Pierwszy prywatny właściciel Pława, gdy pod zaborami przestało być ono wsią królewską, to:
A.  hr. Olivier Rességuier
B.  Maksymilian Francke
C.  hr. Eugeniusz Kinsky                                                                                                                                                                                                      D.  br. Karol Reichenbach

19. Wieloletni kierownik szkoły w Pławie, uczący tam razem z córką, poważnie poszkodowany na zdrowiu podczas I wojny światowej, to:
A.  Marian Koper
B.  Witold Habdank-Kosowski
C.  Michał Osetek                                                                                                                                                                                                                  D.  Adam Bochniewicz

20. Zasłużony lekarz, organizator i pierwszy ordynator oddziału neurologii  stalowowolskiego szpitala, patron prowadzącej doń ulicy, to:
A.  Józef Ujda
B.  Stanisław Jaśkiewicz
C.  Kazimierz Wojas                                                                                                                                                                                                              D.  Henryk Trojanowski

21. Urodzony w Stalowej Woli światowej sławy rysownik, twórca „kultowych” komiksów, m.in. o przygodach Thorgala, to:
A. Jakub Woynarowski B. Grzegorz Rosiński C. Zbigniew Legren D. Andrzej Pągowski

22. Bohaterski dowódca Lądowej Obrony Wybrzeża we wrześniu 1939 r., to urodzony w Nisku:
A. mjr. Henryk Sucharski
B. płk. Stanisław Trzebunia
C. płk. Stanisław Dąbek                                                                                                                                                                                                        D. kpt. Władysław Raginis

23. Pisarz, patron jednej ze stalowowolskich ulic, który swą  XIX-wieczną podróż, wiodącą m.in. przez Pławo i Rozwadów, opisał w książce „Trzy po trzy”, to:
A. Aleksander Fredro
B. Seweryn Goszczyński
C. Józef Korzeniowski                                                                                                                                                                                                           D. Karol Szajnocha

24. Specjalista budowy turbin w ZP, po wojnie tworzący podstawy samorządu Stalowej Woli, a później pracownik naukowy, to:
A. Tomasz Przygoda
B. Jerzy Woźniczko
C. Aleksander Uklański
D. Karol Szaniawski

25. Uwieczniony przez Sienkiewicza dowódca husarski, który podczas potopu szwedzkiego zaatakował w Rudniku oddział Karola Gustawa i o mało nie wziął króla do niewoli, to:
A. regimentarz Czarniecki
B. płk. Wołodyjowski
C. rtm. Szandarowski                                                                                                                                                                                                            D. płk. Babinicz

26. Kapucyn, legendarny kapelan I Brygady Legionów, w okresie II wojny bohatersko wspierający potrzebujących w Rozwadowie, to:
A. o. Kosma Lenczowski
B. o. Florian Janocha
C. o. Hieronim Ryba                                                                                                                                                                                                              D. o. Gerard Rysz

27. Maciej Zakościelny, aktor pochodzący ze Stalowej Woli, nie zagrał w filmie:
A. Tylko mnie kochaj
B. Listy do M 2
C. Czas honoru                                                                                                                                                                                                                        D. Katyń

28. Jakub Izaak Horowic, charyzmatyczny cadyk chasydzki pod koniec XVIII w. zamieszkujący w Rozwadowie, był znany jako:
A. Widzący z Lublina
B. Święty Juda z Przysuchy
C. Kaznodzieja z Kozienic                                                                                                                                                                                                     D. Wielki Magid z Międzyrzeca

29. Mistrz olimpijski i mistrz świata w siatkówce, wychowanek Stali Stalowa Wola, to:
A. Ireneusz Mazur
B.  Bronisław Bebel
C. Marek Karbarz                                                                                                                                                                                                                  D.  Stanisław Gościniak

30. Pierwszy kierownik stalowowolskiego Domu Kultury, będący też wieloletnią podporą chóru „Lasowiaków”, to:
A. Alojzy Szopa
B. Leonard Czepik
C. Aleksander Wierzchowski                                                                                                                                                                                               D. Stanisław Chruściel

31. Stanisław Bełżyński, bohaterski żołnierz AK, który zginął w starciu z Niemcami, podczas ich najścia na rozwadowską „Górkę”, nosił pseudonim:
A.  Poraj
B.  Skowron
C.  Zaremba                                                                                                                                                                                                                             D.  Kret

32. Oficjalnego poświęcenia Zakładów Południowych 14 VI 1939 dokonał:
A. bp Jan Kanty Lorek
B.  bp Franciszek Barda
C.  bp Wojciech Tomaka                                                                                                                                                                                                       D.  bp Józef Gawlina

33. Przedwojenna aktorka, której rodzice i dzielnie walczący w czasie wojny bracia mieszkali w Stalowej Woli, żona gen. Kasprzyckiego, to:
A. Zofia Kajzerówna
B. Jadwiga Smosarska
C. Lena Żelichowska                                                                                                                                                                                                              D. Zofia Rysiówna

34. Bokser „Stali”, reprezentant Polski na Mistrzostwa Europy w Moskwie w 1963 r., pierwszy w historii klubu uczestnik imprezy tej rangi, to:
A. Lucjan Trela
B. Stanisław Szado
C. Józef Wiatrzyk                                                                                                                                                                                                                     D. Henryk Janowski

35. Powstańcy styczniowi, trzymani w rozwadowskich „aresztach” oraz niektórzy pochowani na miejscowym cmentarzu, pochodzili z rozbitej w bitwie pod Borowem i Łążkiem partii:
A. Marcina Lelewela Borelowskiego
B. Michała Kruka Heydenreicha
C. ks. Stanisława Brzóski                                                                                                                                                                                                      D. Aleksandra Waligórskiego

36. Józef Worek-Żmuda, patron Amatorskiego Teatru Dramatycznego, w latach swej aktywności zawodowej nie był:
A. reżyserem B. kierownikiem artystycznym C. scenografem D. aktorem teatralnym

37. Kierownik przedwojennej budowy COP-owskich zakładów w Stalowej Woli, powojenny dyrektor naczelny, malarz-amator, zmarły i pochowany w naszym mieście, to:
A. Bronisław Chudzyński
B. Karol Szaniawski
C. Feliks Olszak                                                                                                                                                                                                                       D. Michał Łukaszewicz

38. Autor rzeźby Patriota, powstałej z dotacji Polonii amerykańskiej, to pochodzący z Ulanowa artysta:
A. Czesław Dźwigaj
B. Andrzej Pityński
C. Gustaw Zemła                                                                                                                                                                                                                     D. Stanisław Popek

39. Związany ze Stalową Wolą biznesmen Zbigniew Niemczycki nigdy nie był:
A. tancerzem ludowym
B. konferansjerem festiwalowym
C. fotografikiem artystycznym                                                                                                                                                                                             D. pilotem samolotowym

40. Pochodząca ze Stalowej Woli Ewa Strusińska zyskuje międzynarodową sławę jako:
A. tancerka klasyczna
B. śpiewaczka operowa
C. dyrygentka orkiestrowa                                                                                                                                                                                                   D. aktorka kabaretowa
Odpowiedzi:1. b, 2. c, 3. c, 4. d, 5. b, 6. c, 7. d, 8. a, 9. a, 10. d, 11. a, 12. b, 13. a, 14. b, 15. b, 16. c, 17. d, 18. d, 19. a, 20. b, 21. b, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c, 26. a, 27. d, 28. a, 29. c, 30. c, 31. d, 32. b, 33. a, 34. c, 35. d. 36. c, 37. a, 38. b, 39. c, 40. c.
Joanna Piechuta

Zobacz Komentarze (1)

1 Komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fotorelacje

Więcej w Fotorelacje

Postępy prac na budowie S19 – Fotorelacja

stw24.pl4 grudnia 2020

Fotorelacja z placów budowy S19

stw24.pl30 lipca 2020

“Mam już dość tego trującego konfliktu, który zaczyna dzielić nawet rodziny”

stw24.pl25 czerwca 2020

Fotorelacja z budowy obwodnicy Stalowej Woli i Niska (DK77)

stw24.pl14 maja 2020

Dogaszanie pożaru w Obojni zakończone

stw24.pl23 kwietnia 2020

“Odkażanie” koronawirusa po polsku – w izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

stw24.pl26 marca 2020

Twoje auto nie musi czekać w kwarantannie – dzięki usłudze door to door

stw24.pl24 marca 2020

Koronowirus-kolejna ofiara śmiertelna na Podkarpaciu

stw24.pl20 marca 2020

W niedzielę transmisja mszy z Klasztoru Kapucynów

stw24.pl13 marca 2020