Fotorelacje

Śródziemnomorska piramidka na wiśniowo- czekoladowym dywanie

Śródziemnomorska piramidka na wiśniowo- czekoladowym dywanie

Kaczka z arancini z batatów i musem buraczkowo-rabarbarowym; kotleciki jagnięce, pure ze szparagów i imbiru, czerwony pęczak, karmelizowana cebula faszerowana groszkiem z kruszonką ziołową; tęczowe serce z sosem adwokatowo – czekoladowym i paluszkiem snickersowym; mus z białej czekolady z pure z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek. To niektóre z dań, które przygotowali uczniowie podczas II Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Walentynkowy czar”.

Konkurs organizuje Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli, a honorowy patronat nad nim objął Starosta Powiatu Stalowowolskiego.
Brali w nim udział uczniowie ze szkół gastronomicznych z Tarnobrzega, Sandomierza, Rzeszowa, Leżajska i oczywiście ze Stalowej Woli. Z każdej było wytypowanych dwóch najlepszych.
Mieli za zadanie w ciągu 2,5 godz.,  przygotować danie główne i deser według własnej receptury i z własnych składników. Dania miały nawiązywać do hasła przewodniego konkursu czyli Walentynek.

Jury brało pod uwagę m.in. smak, aromat, nawiązanie do tematyki konkursu,  prezentację na talerzu, wyeksponowanie składników, zastosowanie rożnych technik przygotowania potraw, organizację stanowiska pracy.

Jak zaznacza Małgorzata Maziarz, wicedyrektor ZSP nr 3, konkurs ten jest świetną okazją dla uczniów do tego, by pokazali swoje umiejętności, to, czego nauczyli się w szkole, a także sprawdzenia siebie, działania pod presją czasu, a także stresu. Konkurs to też nowe doświadczenie.

Wyniki konkursu
I miejsce
– Polędwiczka z dorsza z mulami w białym winie, chrupiące sardynki i opalane warzywa
– Mus z białej czekolady z puree z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek i świeżymi owocami
Krystian Tarczon – Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja  Spytka Ligęzy w Rzeszowie

II miejsce
– Filet Afrodyty
– Słodki Pocałunek
Natalia Nykiel – Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku

III Miejsce
– Sakiewki z żurawiną na szpinakowym puree w asyście granatowego sosu
– Czekoladowy fondant z malinową nutką
Zuzanna Hepnar – Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

Wyróżnienie
– Łosoś z zapieczoną kaszą gryczaną i pomidorkami confit
– Czekoladki z chili i wanilią w płatkach róż
Aleksandra Gładysz – Zespół Szkół Gastronomicznych  i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

Wyróżnienie
– Śródziemnomorska piramidka z puree z kalafiora na wiśniowo- czekoladowym dywanie
– Serniczkowa chmurka z sosem truskawkowo – imbirowym
Sabina Kobylańska – Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

Pozostałe potrawy bez miejsc konkursowych

– Przysmak Damy Cameliowej
– Lasagne Romea i Julii
Marta Zawada – Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku

– Zmysłowa gruszka z uwodzicielskim musem czekoladowym
– Zakręcony duecik z nutką szpinaku w towarzystwie puree z buraków
Weronika Duma – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzeg

– Morski duet skąpany w białym winie, z sosem pomarańczowo-imbirowym na ryżowym piasku
– Lava Cake  z mlecznym wnętrzem i sosem z mango
Arkadiusz  Kupiec – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli

– Kaczka z arancini z batatów i musem buraczkowo-rabarbarowym
– Tęczowe serce z sosem adwokatowo-czekoladowym
i paluszkiem snickersowym
Mateusz Dąbal  – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli

– Czekoladowa eksplozja z malinową rozkoszą
– Złocisty kurczak z beszamelem w objęciach sakiewki szpinakowej
Martin Nowak – Zespół  Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu

– Kotleciki jagnięce, puree ze szparagów i imbiru, czerwony pęczak, karmelizowana cebula faszerowana groszkiem z kruszonką ziołową
– Mus czekoladowy żelka truskawkowa, kruche ciastko czekoladowe i cygaretowe z pianką cytrynowo-miętową
Justyna Nagórna – Zespół Szkół Gastronomicznych  i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

Joanna Piechuta 

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fotorelacje

Więcej w Fotorelacje

Postępy prac na budowie S19 – Fotorelacja

stw24.pl4 grudnia 2020

Fotorelacja z placów budowy S19

stw24.pl30 lipca 2020

“Mam już dość tego trującego konfliktu, który zaczyna dzielić nawet rodziny”

stw24.pl25 czerwca 2020

Fotorelacja z budowy obwodnicy Stalowej Woli i Niska (DK77)

stw24.pl14 maja 2020

Dogaszanie pożaru w Obojni zakończone

stw24.pl23 kwietnia 2020

“Odkażanie” koronawirusa po polsku – w izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

stw24.pl26 marca 2020

Twoje auto nie musi czekać w kwarantannie – dzięki usłudze door to door

stw24.pl24 marca 2020

Koronowirus-kolejna ofiara śmiertelna na Podkarpaciu

stw24.pl20 marca 2020

W niedzielę transmisja mszy z Klasztoru Kapucynów

stw24.pl13 marca 2020