W Stalowej Woli

Stalowowolska śmietana i ser na „elitarnej” liście

Stalowowolska śmietana i ser na „elitarnej” liście

Śmietana lasowiacka, produkowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Stalowej Woli została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Na tej liście jest już ser twarogowy.

– Dla nas jest to ogromne wyróżnienie, dlatego, że tylko 215 produktów tradycyjnych z Podkarpacia jest wpisanych na listę ministerstwa rolnictwa. Nasza śmietana jest produktem tradycyjnym oznacza to, że jest produkowana w niezmienne recepturze co najmniej od 25 lat. Tym bardziej dla nas jest to miłe, że jest to kolejny nasz produkt, który został wpisany na tę listę. Pierwszym  był ser twarogowy lasowiacki. Tak ser jak i śmietana wkrótce będą w nowych opakowaniach, akcentujących lokalny charakter tych wyrobów, a także to, że są produkowane z mleka   pochodzącego z naszego regionu.  – mówi Sławomir Czwal, prezes OSM Stalowa Wola.

Zaznaczał, że spółdzielnia wystąpiła z wnioskiem do ministerstwa o wpisanie na listę kolejnego produktu, czyli masła.  Być może nastąpi to w najbliższych tygodniach.
Prezes zauważał, że dla spółdzielni są to duże wyróżnienia, które podkreślają to, że produkuje zdrową żywność, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Śmietana 18 proc. jest produkowana w stalowowolskiej spółdzielni ta samą metodą od przeszło 50 lat. – Na rynku są różne śmietany, część z nich zawiera substancje dodatkowe, w naszej śmietanie takich nie ma.  Są tam tylko kultury bakterii kwasu mlekowego. Po zaszczepieniu śmietany kulturami bakterii swobodnie dojrzewa w kubeczku, jest to tzw. metoda termostatowa. Dzięki tej metodzie ma wyjątkowe cechy smakowe i zapachowe. Po ukwaszeniu i sprawdzeniu przez  laboratorium odpowiednich parametrów fizykochemicznych jest przewożona do chłodni, a następnie dystrybuowana na zewnątrz – wyjaśnia Sylwia Burdzy doradca zarządu ds. produkcji.
Również ser twarogowy śmietankowy, podobnie jak śmietana, ma nową nazwę – ser twarogowy lasowiacki, co ma podkreślać lokalność tego nabiału.

Szefowa produkcji zaznaczała, że terminy przydatności do spożycia produktów stalowowolskiej OSM są bardzo krótkie, co skutkuje tym, że są robione często i w małych partiach. W wyniku czego, klienci mogą kupić w sklepach produkty świeże, które były dzień lub dwa wcześniej wyprodukowane.
Spółdzielnia oferuje swoim klientom szeroki asortyment wyrobów o rożnej gramaturze, odbiorcami są nie tylko klienci indywidualni, ale też m.in. piekarnie, cukiernie.

To nie jedyny, w ostatnim czasie, sukces OSM, gdyż spółdzielnia wczoraj otrzymała nominację do XXIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego Agro Polska.

Joanna Piechuta

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W Stalowej Woli

Więcej w W Stalowej Woli

Zrób badanie .Chroń siebie i rodzinę.

stw24.pl2 listopada 2021

Podsumowanie Inicjatywy „Kobiety z Fabrycznego contra COVID-19”

stw24.pl29 października 2021

Bezpłatna komunikacja miejska dowiezie na cmentarze

stw24.pl29 października 2021

Ekslibris w świecie gwiazd, planet i robotów – znamy laureatów konkursu w MBP!

stw24.pl29 października 2021

Gmina Zaleszany – Zamień krwinki na ozdoby z choinki !

stw24.pl29 października 2021

Ekslibris w świecie gwiazd, planet i robotów – znamy laureatów konkursu w MBP!

stw24.pl29 października 2021

Konkurs na Tydzień Bibliotek 2021 rozstrzygnięty – I miejsce dla MBP!

stw24.pl29 października 2021

Wmurowali kamień węgielny w mury powstającego żłobko-przedszkola

stw24.pl28 października 2021

Program Fabryka w Stalowej Woli z pozwoleniem na budowę

stw24.pl27 października 2021