kultura i rozrywka

Stwórz tradycyjne wypieki na muzealnych warsztatach z pieczenia!

Stwórz tradycyjne wypieki na muzealnych warsztatach z pieczenia!

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom. Na warsztatach z pieczenia będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem różnorakiego pieczywa. Zajęcia kulinarne towarzyszą wystawie etnograficznej „Dobry chleb”, która prezentowana jest w Muzeum do 30 października. 

Już od 9 października 2016 r. zaplanowano pierwsze z cyklu czterech spotkań warsztatowych. Warsztaty w najbliższą niedzielę odbędą się z udziałem państwa Smaliszów – mistrzów tradycji z Pysznicy. Wielokrotnie nagradzani na regionalnych konkursach przysmaków kulinarnych regionaliści, zaprezentują ciasta obrzędowe pieczone niegdyś powszechnie na Nowy Rok. Na takich warsztatach będzie można nie tylko wspólnie wykonać ciastka, ale także posłuchać o dawnych tradycjach.

Kolejne warsztaty (niedziela 16 X) dotyczyć będą kulinarnych eksperymentów. Zajęcia nie tylko zapoznają uczestników z tradycją wypiekania chleba, ale także pozwolą na przygotowanie własnego pieczywa z wykorzystaniem najprzeróżniejszych rodzajów mąki i rozmaitych dodatków, przypraw i ziół.

Trzecie spotkanie (niedziela 23 X) odbędzie się z udziałem państwa Łabędzkich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Na warsztatach z ich udziałem uczestnicy spróbują pysznego chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów oraz inne popularne niegdyś formy pieczonych placków.
Cykl kulinarnych spotkań zakończą warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym (30 X). Uczestnicy zajęć nauczą się wykonywać ciasto piernikowe, a także wykrawać i ozdabiać pierniki. Najładniejsze pierniki zostaną nagrodzone.

Zajęcia są skierowane do rodzin i gości indywidulanych, którzy chcieliby nie tylko posłuchać o dawnym pieczeniu i regionalnych wypiekach, ale także spróbować własnych sił w ich wykonywaniu. Spotkania będą dobrą okazją do podzielenia się własnymi przepisami i doświadczeniami oraz degustacji regionalnych wypieków.

Wszystkie niedzielne październikowe warsztaty z pieczenia będą rozpoczynać się o godz. 15.00. Podczas wypiekania smakołyków, w ramach biletu, zaplanowane jest zwiedzanie wystawy „Dobry chleb” z przewodnikiem. Ze względu na duże zainteresowanie warsztatami będą prowadzone wcześniejsze zapisy. Liczba miejsc ograniczona.

Miejsce:
Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, ul. Sandomierska 1
Bilet wstępu: rodzinny – 10 zł, indywidualny – 5 zł
Zapisy: 797 120 229

źródło: Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

kultura i rozrywka

Więcej w kultura i rozrywka

Rozwadowski Trag Staroci

stw24.pl12 kwietnia 2021

Ruszyła 14. edycja Plebiscytu „Wydarzenie Historyczne Roku 2020”

stw24.pl8 kwietnia 2021

Poznaj zasady bezpieczeństwa w sieci

stw24.pl8 kwietnia 2021

Konkurs „Tytus w Stalowej Woli”

stw24.pl8 kwietnia 2021

Stowarzyszenie PANDOZ realizuje budowę placu zabaw w Antoniowie

stw24.pl6 kwietnia 2021

Konkurs plastyczny dla dzieci pn. “bezpieczeństwo oczami pierwszoklasisty”

stw24.pl6 kwietnia 2021

Wizyta w urzędzie skarbowym tylko po wcześniejszej rezerwacji

stw24.pl30 marca 2021

Uwaga! W weekend przestawiamy zegarki

stw24.pl26 marca 2021

Ruszyły zapisy do ogólnopolskich konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich.

stw24.pl25 marca 2021